ADHD-val élni vagy ilyen jellegű tulajdonságokat birtokolva bizony nehéz motiváltnak maradni hosszabb távon is.

Miért nehéz motiváltnak maradni ADHD-val élőként?

Kivitelezési nehézségek

Tervezni, szervezni, bennemaradni egy feladatban nekünk néha nehézséget okoz. Amikor belekezdenél egy projektbe vagy feladatba, meglátod a lépések listáját, meglátod azt a távoli messzi célt, lefagysz, lebénulsz. Úgy érzed, szinte képtelenség, hogy te ezzel kezdj valamit.

Ráadásul túl sok ötleted van, amíg ezeken gondolkodsz, csak megy az idő és elfogy a lendület.

Impulzivitás és a figyelem szétesése

Azonnal jutalmat, eredményt akarunk. Már most ott akarunk lenni. Ezért ebbe kapunk, abba kapunk. Türelmetlenek vagyunk és mivel nem vagyunk ott a célunknál lehetőleg tegnapra, úgy érezzük néhanapján, hogy akkor már nem is érdemes.

Az unalom

A célunk felé folyamatosan és kitartóan haladni jó lelki ellenállóképességet igényel.

De egy hétnél tovább csinálni ugyanazt, például rendszeresen posztolni? Egy hosszabb hírlevelet megírni? Horror!

Mindig csábít az új és az érdekes, ezért nehéz rajtamaradni a kijelölt úton.

Időkezelés

Idővakság, hiperfókusz, kiégés: néha szalad az idő, néha alig vánszorog. Néha képtelen vagy megsaccolni, hogy egy feladat mennyi időbe telhet. Néha túl sokat saccolsz rá, amire akkor nem lenne időd, ezért halogatod, addig, amíg már túl késő. Ettől nemcsak az önbecsülésed, de a kedved, a lendületed és a motivációd is elillan.

Félelmek, szorongások, maximalizmus

Az ADHD-val élők érzékenyebbek a kritikára (olvas el az RSD-ről ezt a cikket). Félünk belekezdeni valamibe a korábbi kudarcaink miatt. Hogy nem vagyunk elég jók.

Mindent mindig tökéletesen akarunk csinálni. Ha nem 110%-os, akkor ott egye meg a f*ne az egészet. Ráadásul mivel hajlamosak vagyunk mindent fekete-fehérben látni és általánosítani (“Ha múltkor sem sikerült, akkor már sosem fog.” “Egy dolog nem ment ma, akkor már az egész nap semmi sem volt jó.”), így még nehezebb ezekkel az érzésekkel leszámolni.

    adhd mentor, motiváció

    Hogyan legyél és maradj motivált vállalkozóként?

    Tudd a miérted.

    Gondold végig, miért kezded. Mi a nagy célod vele. Mit ad neked az, amivel foglalkozol? Mit hoz a világba? Írd le hosszan, mint egy manifesztumot, egy hitvallást és ha segít neked (ADHD-val szeretjük a vizuális emlékeztetőket), akkor egy post-it-re írd fel magadnak 1-2 mondattal vagy szóval.

    Egyértelmű, átlátható és elérhető célok

    Tudom, nagyon nehéz. Mert megszoktad, hogy hiába állítasz fel célokat, sosem jutsz el odáig, mert elterelődsz, valami más kezd érdekelni az út felénél. De ha a célodat, megtámogatva a Nagy Miérteddel pici lépésekre bontva írod le, sokkal könnyebb lesz eljutnod oda.

    És minden pici mérföldkő elérése sikerélményt ad, ami továbblendít.

    A céljaidhoz vezető lépéseket vizuálisan, pl. folyamatábrával, mérföldkövek megrajzolásával, kiszínezésével is megjelenítheted, így látni fogod, hol tartasz és már mennyi mindent megtettél.

    Állj meg és pihenj

    Amikor hiperfókuszban túltolod a munkát, utána egy nagy mélyrepülés következhet, hiszen felhasználtál minden testi, lelki és kognitív tartalékot. Ne menj el a falig. Bízz magadban, ha megállsz, pihensz, valami mással foglalkozol (pl. séta, mozgás, rendrakás, sütés-főzés), attól nem fogod elfelejteni és feladni. Nem megy az sehová. A fejedben ottvan minden, bízz ebben.

    Ünnepelj!

    Amikor egy pici mérföldkövet elértél, amikor kihúztál egy tételt a feladatlistádról, amikor egy régóta halogatott ötperces emailt megírtál, tudatosítsd magadban, ünnepelj! A feladattól függően ez lehet az, hogy felállsz és iszol egy finom teát, kávét, de akár vehetsz is magadnak egy kisebb vagy nagyobb tárgyat, ajándékot.

    Erdélyi Nikolett egyik tanfolyamán hallottam először a  nagyrabecsülés kasszáról. Ez is egy jó módja az ünneplésnek és önmagad értékelésének.

    A nagyrabecsülés kassza egy külön bankszámla, egy befőttes-üveg, egy széf a Revolut fiókodban, ahová minden bevételed egy bizony százalékát átteszed. (Ez lehet 500 Ft, 5 000 Ft, az összeg 2-5-10,akárhány százaléka.)

    Ezt a pénz nem költheted el vészhelyzetben, bevásárlásra, mindennapi dolgokra, ez a pénz önmagad megbecsülésének az értéke. Költsd el olyanra, ammivel ünnepled magad: ékszerre, értékálló dolgokra, élményekre, utazásra. Rajtad áll.

    Ahogy látni fogod, hogy ebben a kasszában szépen gyűlik a pénz, fantasztikus érzés lesz!

    Én a kasszát most kezdem, de nekem ilyen ünneplés 1-2 hetente, hogy sushit rendelek magamnak. A sushi időm kizárólag olyan napokon lép életbe, amikor nem kell időre mennem, nincs megbeszélés és amikor túlvagyok minden heti fontos feladaton. Ez az én időm, sushit mással nem eszem, csak egyedül, kiélvezve minden falatot.

    Alakíts ki támogató rutinokat!

    Jaj azok a rutinok, tudom, tudom. Erről is írok hamarosan hosszabban. ADHD-val borzasztóan nehéz tartani a rutinjainkat, mégis, ha egyszer ráérzel az ízére, támogatni fog téged. Ehhez ismerned kell önmagadat, a ritmusodat, a te egyéni működésedet. 2024. januárjában az volt a havi kihívásom, hogy kialakítom a rutinjaimat és tartom is őket. Összeírtam egy A4-es lapra a héten szükséges feladatokat: pénteki nagyobb takarítás, ágyneműcsere, öntözés, minden másnap rövid porszívózás (egy macskával, egy hosszúszőrű németjuhásszal és egy kisiskolás ADHD-s gyermekkel élek, szóval van létjogosultsága a napi-másnapi porszívózásnak). Minden olyan dolgot felírtam, ami halogatni, ellógni szoktam.

    Hogy hogy sikerült? Kb. 30-40%-ban.

    De tudod mit? Ez 30-40%kal több a korábbi semmihez. Ennyit már beletettem. És ha nem is tudom tartani, akkor is van egy vizuális segédletem az adott napi és heti ritmusomhoz. Ez pedig motiválttá tesz és a halogatott dolgok is kevesebbek, ettől kevesebbet stresszelek a kókadozó növényeken, vagy a mosatlan edényhalmokon, mert egyre kevesebbszer fordul ez elő.

    Legyél rugalmas és megengedő magaddal.

    Ha nincs motivációd, oké. Majd visszajön. Ha pihenned kell, pihenj. Ha félre kell tenned, tedd félre. Ha igazán fontos, benne fogsz maradni.

    Váltogasd a feladatokat (használhatod a feladatok fontosság, időigény szerinti színkódolását, vagy amit én nagyon szeretek: az új/kihívást jelentő/fontos/érdekes feladatbesorolást).

     

    Kérj segítséget, legyen egy partnered

    Sokkal könnyebb motiváltnak maradni, ha van egy társ, egy partner melletted, akinek beszámolhatsz a sikereidről, a nehézségeidről, aki felé érzel némi felelősséget és akinek elmondva a folyamataidat átláthatod, letisztázhatod magadban.
    Ez a társ lehet
    • egy barát, barátnő,
    • a házastársad, párod,
    • egy vállalkozótárs,
    • de lehet ez egy szakmai mentor is, aki nemcsak hallgató félként van jelen, hanem tanácsokkal, stratégiák kialakításával is segíthet. Az ADHD Asszisztensednél a Kísérő szolgáltatásom pont ilyen.

    Szeretnéd a maximumot kihozni magadból.

    Szeretnél szervezettebb, összeszedettebb, hatékonyabb lenni. Elindulni és rajta is maradni a céljaid felé vezető úton.

    Sok mindent kipróbáltál már. Találn félelmeid is vannak.

    ADHD-specifikus eszközökkel segítelek a feladataid tengerében, a haladásodban. Kísérlek, támogatlak, besegítek a magánéletedben és a vállalkozásodban is.

    Nézd meg a SZOLGÁLTATÁSAIMAT ITT, majd beszélgessünk egyet, hogy hogyan tudok neked segíteni.

    Foglalj időpontot egy kötetlen ismerkedésre

    notórius halogató vagy?

    Szeretnél ezzel leszámolni?

    Számolj le végleg a halogatással és töltsd maximumra a hatékonyságod!

    A könyvben a legjobb és legütősebb tippjeimet találod, kifejezetten ADHD-s elmékre szabva – persze bárki használhatja ezeket a technikákat.

    Viszlát halogatás, helló haladás!

    Gondolj bele, hogy milyen érzés lesz, amikor az állandó szorongásodat (“Már megint elfelejtettem megcsinálni ezt!”, “Semmi kedvem nekiállni, annyira unom!” Sosem leszek kész!”) LECSERÉLHETED arra az érzésre, hogy VÉGRE! TÚLVAGYOK RAJTA!

    Töltsd le most és irány az előre!

    Töltsd le az ingyes könyvet!