Mindenki halogat néha. Hiszen kinek a mindennapjaiban ne lenne olyan feladat, amihez nem fűlik a foga. Legyen ez az aktuális hangulattól (“most nincs hangulatom ezzel foglalkozni), az  energiaszint-függő (“most nem bírok erre koncentrálni”) vagy éppen az adott feladat jellegéből adódó.

A baj akkor van, ha ez rendszeresen, krónikusan van jelen az életben. Amikor egy egyszerű “majd később megcsinálom”-ból “túl késő”-n vagy “soha” lesz.

Hiszen ez kihat a munkánk megítélésére, a teljesítményünkre (nem tartanak megbízhatónak), a környezetünkre és bizony a pénztárcánkra is.

A halogatás ADHD-jellemző?

A halogatás nem az ADHD tünete, sokkal inkább a figyelemzavar járuléka, eredménye. A korábbi kutatások az impulzivitással kapcsolták össze, de az újabb vizsgálatok igazolták, hogy a figyelemzavar eredménye a krónikus halogatás.

Mi okozza az ADHD-val élők krónikus halogatását?

  • Figyelemzavar: ha kellemetlen feladatot kell elvégezni, ilyenkor a figyelem a szokásosnál is könnyebben elvándorol, ettől a feladat elvégzése nehézkes és a tervezettnél hosszabb lesz, ami tovább fokozza a negítv hozzáállást.
  • Végrehajtási funkciók zavara: az ADHD-val élők sok olyan nehézséggel találkoznak, melyek a nehezebb vagy kellemetlen feladatok elvégzését hátráltatja: memóriazavar, időkezelési nehézségek, önkontroll hiánya)

Fontos tudatosítani, hogy a halogatás nem lustaság. Ez egy megküzdési stratégia. Az oka a stresszben keresendő, mikor ez elől úgy menekülünk, hogy a stresszt okozó helyzet helyett örömet okozó dolgokat keresünk.

A halogatás nem te vagy. Ez egy szokásod, aminek kialakulását a stressz okozza. Ha pedig szokás, akkor meg tudod változtatni.

Halogatás. ADHD, adhdtámogatás, vállalkozástámogatás

Halogatási típusok – avagy mi okozza nálad a halogatást?

  1. Az Érzelmileg Kimerült: tele van a munkád nehéz feladatokkal. Ezeket halogatod, mert nehéz, mert stresszt okoz, mert félelmeid vannak. Ami további félelmeket, rossz érzést és szorongást okoz.
  2. A DopaminŰző: ADHD-sként folyamatosan szükségünk van örömet okozó tevékenységekre és érzésekre. Ha egy feladatban ez nincs meg, tudjuk mi lesz a vége: halogatás.
  3. A Fókuszáló: addig nem tudsz elkezdeni egy feladatot, amíg nem látod az egész képet, ez pedig további bonyolítja, hogy elkezdd vagy végrehajtsd a feladatot.
  4. Az Utolsó Pillanatos: mindent az utolsó pillanatra hagysz, képtelen vagy határidő előtt befejezni bármit is (erről lentebb bővebben.)
  5. A Maximalista: mindig minden helyzetben a legjobbat akarod nyújtani. A léc viszont irreálisan magasan van. Ezért sokszor bele sem kezdesz, mert úgy véled vagy akár előre már el is döntötted, hogy úgysem fog menni.
  6. A Döntésképtelen: ha egy feladat végrehajtására több opció is kínálkozik, úgy érezed, hogy lehetetlen választani ezek közül, ezért inkább el sem kezded.

Többet szeretnél tudni a halogatásról?

notórius halogató vagy?

Szeretnél ezzel leszámolni?

Számolj le végleg a halogatással és töltsd maximumra a hatékonyságod!

A könyvben a legjobb és legütősebb tippjeimet találod, kifejezetten ADHD-s elmékre szabva – persze bárki használhatja ezeket a technikákat.

Viszlát halogatás, helló haladás!

Gondolj bele, hogy milyen érzés lesz, amikor az állandó szorongásodat (“Már megint elfelejtettem megcsinálni ezt!”, “Semmi kedvem nekiállni, annyira unom!” Sosem leszek kész!”) LECSERÉLHETED arra az érzésre, hogy VÉGRE! TÚLVAGYOK RAJTA!

Töltsd le most és irány az előre!

Töltsd le az ingyes könyvet!