Gondolkodj másként a sikerért | ADHD-sikerfókusz

Érzed, hogy többre vagy hivatott, hogy sokkal többet tudnál elérni az életedben. Próbálkozol, kutatsz, milyen megoldások válnának be, hogy hatékonyabb legyél: 

  • rutinokat próbálsz kialakítani, de 1-2 nap után valahogy mindig összeomlik, elcsúszol, 
  • ezerféleképpen rendszerezted már a feladataidat, de valamit mindig elfelejtesz, 
  • a világ összes motivációs trükkjét kipróbáltad már, hogy ne unj el egy folyamatot vagy feladatot, 
  • olvastál, kutattál, de úgy érzed, amiket olvasol, nem passzolnak hozzád, nálad nem működnének. 

Nem te vagy a hibás! A hatékonysági tippek legtöbbje, amit találsz az interneten, neurotipikus elmékre szabottak. Ami működik másnak, nálad nem, vagy nem egészen úgy. 

Neked más nehézségeid vannak, máshol akadsz meg. 

Na de figyelj. Próbáljunk ki valami mást: először ne az eszközöket cseréld le, hanem a hozzáállásodat. 

MINDENT TE AKARSZ TUDNI ÉS CSINÁLNI 

ADHD-ra huzalozva, mivel az érdeklődésünk olyan szerteágazó, mindenről mindent tudni akarunk. Mindent jól akarunk csinálni. Mindent kézben akarunk tartani. 

Aztán ha nem megy, befeszülünk. Ha nem bírjuk, jön az ADHD-kiégés. 

Gondold végig, mik azok a pontok az életedben, amik mumusként ülnek a mellkasodon. A pénzügyeid? A számlák? Az apró feladatok? Az ügyfélkommunikáció? A marketing? 

Próbáltad-e már, hogy ezekben segítséget kérsz? Ki tudod-e szervezni ezeket? Át tudod-e adni másnak? 

Gondolj bele: míg neked egy hírlevél megírása fél nap, addig ez egy marketingesnek vagy virtuális asszisztensnek 2 óra. A felszabaduló 4 órában mi mindent tudnál csinálni, amiben tényleg jó vagy? 

Míg kézzel, egyedileg menedzselsz minden ügyfelet, próbáltál-e folyamatokat, workflow-t, automatizálásokat kiépíteni? Ha nem tudod, mik ezek, akkor kérdezted-e, kértél-e ebben segítséget? Amíg fejben kell tartanod mindent, hatalmas energiát vesz el attól,hogy ténylegesen haladj. Közben sokkal egyszerűbb megoldások is lehetnek erre, ha jó helyre fordulsz segítségért. 

Vállalkozástámogatás, folyamattámogatás,  ADHD, virtuális asszisztens

KORÁBBAN MÁR SOKSZOR ELBUKTÁL

Az egyik kedvenc idézetem Thomas Edisontól származik: “Nem buktam el, csak találtam tízezer utat, ami nem járható.”

Azért, mert korábban valamit próbáltál valahogy, nem azt jelenti, hogy elbuktál. Hanem azt, hogy már tudod, hogyan nem kell csinálni. 

Azért, mert próbáltál szigorú rutint tartani, de nem ment, nem azt jelenti, hogy neked ez nem megy. Azt jelenti, hogy PRÓBÁLKOZOL. Minden nap csak egy kicsit jobb lesz, akkor a sok kicsi próbálkozás egyszercsak összeadódik. Ha minden nap csak 1%-kkal csinálod jobban, már pont elég ahhoz, hogy eljuss a 100%-ig. 

Ha pedig nem? Az sem baj! Nem kell mindent tökéletesen csinálnod, addig, amíg csinálod. Csak csináld és maradj benne és napról napra, hétről hétre jobb lesz. 

ÚGY ÉRZED, SEMMIT NEM CSINÁLSZ 

Amikor egy hosszú nap után felsóhajtasz, hogy nem haladtál semmit, akkor gondold végig, biztos így van ez? 

Évek óta tökéletesítem a to-do listámat, hiszen 3 vállalkozást menedzselni, egyedülálló anyukaként, egy ADHD-s kisfiúval, nem könnyű. Nekem is vannak olyan napjaim, amikor látástól mikulásig dolgozom, de a feladatlistámról egyetlen tételt sem húztam ki. Ilyenkor veszem elő az egyik kedvenc eszközömet, a sikerlistát

Akármilyen pici dolgot is csináltam (heti négyszeri edzés helyett egyetlen 5 perc torna), azt is felírom vagy fejben tudatosítom. 

Lehet, hogy nem takarítottam ki az egész lakást, ahogy terveztem, de az íróasztalomat rendbe tettem. 

Lehet, hogy nem intéztem el a szükséges telefonokból mindent, de felhívtam három másik ügyben valakit.

És ez hatalmas erőt ad, hogy lássam a haladásom és ne csak arra fókuszáljak, hogy MI NINCS MEG. 

MINDENT AZONNAL AKARSZ 

Mi, ADHD-val élők az impulzivitásunkból, a hatalmas energiáinkból adódóan, ha valamire ráharapunk, azt azonnal akarjuk és persze tökéletesen. 

A 2023-as év az egyik legnehezebb volt az életemben. Tavasszal olyan szinten túldolgoztam magam, hogy az idegrendszerem nyárra teljesen kiégett és szó szerint értsd: a 3 nyári hónapról körülbelül 2-3 dolgot tudok felidézni, másra nem emlékszem. 

Szeptember végén pedig egy újabb történést követően egy olyan depressziós epizódba futottam bele, amilyen mély még sosem volt. 

De kijöttem belőle és minden nap végtelenül hálás vagyok azért, hogy saját erőmből és a támogatói hálómnak köszönhetően január elejére sosem tapasztalt tisztánlátással, energiával és tudatossággal állok az életemhez. 

Ez a kemény tapasztalás megtanított arra, hogy jobban osszam be az erőmet. Ha valamit ma nem csinálok meg, nem fog a világ összedőlni, meglesz holnap. Ha félek, hogy amiatt, hogy nincs meg valami tegnapra, nem fog a világ elmenni mellettem. 

Tudatosabban pihenek és állok fel az íróasztal mellől. Jobban tudok figyelni magamra és a fiamra. 

Ezeket a “mantrákat” minden nap elmondom magamnak és ezáltal béke és nyugalom van bennem. Ismeretlen terep, de 40+ év után annyira jó érzés ezt megtapasztalni!

Korábban minden gondolatomra, minden tevékenységre, ami nem munka volt, minden találkozóra, minden programra zsigerből nemet mondtam, mert “nincs semmire időm”. A belső monológjaim felét ez a mondat tette ki. 

Aztán amikor közel fél évet töltöttem el úgy, hogy egy villát nem voltam képes elmozdítani a helyéről, nemhogy örömmel dolgozni, megtanított arra, hogy igenis van időm. Csak én tudok időt és megnyugvást teremteni magamban. 

Ahogy a kiégés és a depressziós epizódom is az én döntéseim eredménye volt, úgy az is, hogy kijöttem belőle. 

De végre megtanultam, hogy LEHET MÁSKÉNT IS.

Neked is mehet. Hidd el.

ÖSSZEFOGLALÁSUL – HOGYAN HANGOLD MAGAD A SIKERRE, HA ADHD-VAL ÉLSZ

  • Kérj segítséget! Ha erre most még nem állsz készen, akkor csak érlelgesd magadban, csak tedd a fejedben valahová és majd bekapcsol, amikor kell.
  • Segítséget kérhetsz: szakértőktől, szakemberektől, coachoktól, ADHD-támogatóktól, barátaidtól, a társadtól. Sőt, messze megyek: aki spirituálisabb beállítottságú: elképzelheted, hogy az Univerzum a társad a vállalkozásodban. Bízz rá mindent, amit te most még nem tudsz megoldani. Játssz picit ezzel a gondolattal.
  • Légy megengedő magaddal! Ha valami most még nem megy elég jól a saját skálád szerint, akkor majd holnap jobban megy.
  • Hangold át a kudarcot magadban. Nem elbuktál, csak ez az út nem volt most a megfelelő. De már tudod, hogy másként próbálkozhatsz.
  • Légy megengedő az időddel is. Holnap is van nap, holnap is képes leszel elvégezni. De figyelj arra, hogy ez nem engedély a lustaságra (bár időnként a lustálkodás is szükséges, ha tudatosan csinálod!)